به گزارش مشرق به نقل از مهر، عکس يکي از کليدي ترين ابزارهاي اخترشناسان براي پي بردن به پديده هاي شگفت انگيز و ناشناخته فضايي است، ابزاري که براي بهبود پيدا کردن آن سال به سال سرمايه گذاري هاي کلان تري در بخش مطالعات فضايي انجام مي گيرد.
ماموريت فضاپيماي روباتيک کاسيني مطالعه بر روي سياره بزرگ زحل و تمامي اقمار آن است، قمرهايي که به دلايل مختلفي از جمله احتمال وجود آب توجه اخترشناسان را به خود جلب کرده است.
اسفنج کيهاني
قمر هايپريون براي اخترشناسان يکي از مرموزترين قمرهاي سياره زحل به شمار مي رود، اين صخره کيهاني درست مانند يک تکه اسفنج در مدار زحل در گردش است و تصوير مشهوري که فضاپيماي کاسيني از سطح اين قمر به ثبت رسانده است نمايانگر حفره هاي بيشماري است که سطح قمر را پوشانده اند.
"هايپريون" يکي از 62 قمر به تاييد رسيده اي است که در مدار زحل در حرکت است و حفره هاي عميق موجود بر روي سطح آن همواره شگفتي و تعجب دانشمندان را برانگيخته است، از اين رو آنها در تلاشند با کمک کاسيني دريابند در انتهاي اين حفره ها چه چيزي پنهان شده است.
قمر هايپريون
سخنگوي ناسا مي گويد: هيچکس مطمئن نيست در انتهاي اين حفره ها چه قرار دارد، براي يافتن اين مطلب فضاپيماي روباتيک کاسيني در مدار زحل در گردش بوده و در تلاش است با عبور نزديک از بافت اسفنجي اين قمر اطلاعات دقيق تري را در اختيار دانشمندان قرار دهد.
تصوير مشهور اسفنجي کاسيني نتيجه يکي از اين عبورهاي نزديک کاسيني است که در رنگي غير واقعي منتشر شده است. رنگ طبيعي هايپريون بايد سرخ فام باشد اما در اين تصوير رنگ سرخ کاهش پيدا کرده و ديگر رنگمايه ها تقويت شده اند تا تنوع رنگي دقيقي که بر روي سطح قمر حکمفرما است بيشتر به چشم بيايد.
تفاوتهاي رنگي در سطح اسفنج کيهاني نشاندهنده تفاوت در ترکيب سطح قمر است و به گفته دانشمندان در انتهاي هر يک از اين حفره ها ماده تاريک و ناشناخته اي قرار گرفته است.
بررسي هاي جديد اين تصوير نشان مي دهد بخشهاي روشن تصوير بيانگر اين مطلب است که ماده تاريکي که در انتهاي حفره ها قرار دارد بايد ضخامتي برابر چند ده متر داشته باشد.
هايپريون وسعتي برابر 250 کيلومتر مربع داشته و در مداري نامنظم به دور زحل در گردش است.
تصوير ديگري که کاسيني به تازگي از قمرهاي زحل به ثبت رسانده است به دو قمر "ِرآ" و "ديون" اختصاص دارد که در يک کادر اما در فاصله اي دور از يکديگر ديده مي شوند.
حلقه هاي سياره زحل به کاسيني نزديکترند تا قمر ديون و از اين رو اين حلقه ها بخش جنوبي قمر ديون را در تاريکي قرار داده اند. اين تصوير در نور مرئي و در حالي به ثبت رسيده که فاصله کاسيني از" ِرآ" 61 هزار 155 کيلومتر و از "ديون" 923 هزار و 763 کيلومتر بوده است.
برخورد نزديک از نوع همزمان!
چه چيز مي تواند بدتر از برخورد يک شهابسنگ باشد؟ برخورد دو شهابسنگ به صورت همزمان!
اين پديده اي است که بر روي مريخ رخ داده و تصوير آن توسط تلسکوپ HiRISE به ثبت رسيده است. در اين تصوير دو حفره برخوردي ثبت شده اند که هر دو در يک زمان به وجود آمده اند.
در صورتي که يک شهابسنگ با سياره اي برخورد کند و در پي آن و با تاخير زماني شهابسنگي ديگر با سياره برخورد کند، يکي از حفره ها بخشي از حفره ديگر را خواهد پوشاند، اما از آنجايي که تصوير HiRISE کاملا متقارن است، اين نشان مي دهد مريخ مورد هجوم همزمان دو شهابسنگ قرار گرفته است.
با اين حال احتمال اينکه کائنات تصميم گرفته باشد در آن واحد دو شهابسنگ را به سطح مريخ بکوباند بسيار پايين است، از اين رو اخترشناسان احتمال مي دهند اين برخورد در واقع توسط يک جرم کيهاني به وجود آمده که پس از ورود به اتمسفر مريخ به دو نيم تقسيم شده است.
با اين همه مريخ عجيب تر از آن است که وجود دو حفره برخوردي همزمان منجر به متعجب شدن شما شود، اين سياره حتي از حفره برخوردي همزمان سه گانه نيز برخوردار است. البته اين حفره از شفافيت کمتري نسبت به حفره دوگانه برخوردار است زيرا به احتمال زياد اين حفره قديمي تر از حفره دوگانه است.